Digitalització per a emprenedors culturals. Entrevista a Atenea Carter

Amb motiu de la situació excepcional que vivim a causa de la crisi de la COVID-19, molts emprenedors del sector cultural i artístic s'han vist forçats a digitalitzar els negocis. Aquest és el cas d'Atenea Carter, cantant i vocal coach que compatibilitza el seu treball com a artista i cantant amb la seva professió com a docent vocal.

A finals del 2018 Atenea va posar la seva identitat i branding a les nostres mans quan va decidir obrir la seva primera escola de veu i cant a Terrassa. Tota la seva identitat en aquell moment estava enfocada a donar visibilitat al seu local, però amb la crisi del coronavirus es va haver de reinventar.

Hem volgut entrevistar Atenea perquè ens expliqui la seva experiència amb la digitalització durant la pandèmia.

Hola Misterio Studio! Un plaer ser entrevistada per dones emprenedores i unes grans professionals com vosaltres. Abans de res donar les gràcies per ajudar-me a parir el meu nadó (ha, ha, ha), és a dir, a donar-li forma, color, concepte i emoció a la imatge del meu negoci, estic infinitament agraïda de la vostra atenció, paciència, professionalitat. Treballar amb persones tan creatives i tan agradables va ser una experiència superenriquidora. A més, en l'àmbit emprenedor sou un exemple per a mi. No em cansaré de recomanar-vos, de debò! Gràcies infinites 🙂

Què et va forçar a iniciar la digitalització del teu negoci?

Soc cantant de jazz i vocal coach, i el meu negoci era un negoci físic (una escola de veu a Terrassa) i a causa de la problemàtica amb la màscara a l'hora de cantar i a l'altíssim risc d'exposició a la COVID-19 a l'hora de fer classe, vaig decidir tancar el local que donava forma a la meva escola i orientar-me 100% al món digital.

Quines opcions vas estudiar quan t'ho estaves plantejant?

Sincerament, en algun moment em vaig plantejar com a pla B tornar a ser emprada d'alguna empresa, però això significava fer un pas enrere a la meva vida, ja que justament el que em va motivar a deixar la meva feina anterior i emprendre va ser el fet de poder viure de la meva creativitat com a professora, com a cantant i a l'àrea de negocis (considero els negocis una manera més de ser altament creativa). Així que quan va passar això del virus, el pla "A" va ser donar classes en línia.

Al principi va començar com una cosa temporal, ja que el pla era confinar-nos quinze dies, i tant els alumnes com jo pensàvem que seria així. Però a mesura que la situació es va anar allargant, veient el risc tan gran d'exposició al virus que teníem a la meva escola, i tenint en compte que la veu es pot treballar perfectament des de casa, amb tot el dolor de la meva ànima vaig abaixar la persiana del meu local, però amb la seguretat i l'experiència d'haver transicionat ja en línia durant els tres mesos de quarantena.

Quins beneficis o avantatges trobes ara que treballes en línia?

El primer avantatge ha estat obrir la meva escola online a Patreon (juju!). Una escola worldwide, amb una comunitat que abasta alumnes de diversos països, amb classes que en poden fer 24/7 i des de qualsevol dispositiu, i oferint-les a un preu molt més assequible que unes classes presencials: això hauria estat per a mi una cosa tan impensable que si m'haguessin dit que obriria una escola en línia amb tots aquests avantatges només un any després d'obrir l'escola física, hauria rigut ben fort! Estic gaudint moltíssim de poder portar la meva creativitat a un nivell tan ampli :), em sento molt agraïda per això, la veritat.

En segon lloc, un altre avantatge, encara que no soni gaire sexy (haha), és treballar des de casa i els estalvis que això implica de local i de despeses de subministraments, assegurances, etc. i la gestió de tot el que implica un local físic a peu de carrer. Per a les emprenedores que comencem, les despeses que ens puguem estalviar ens permeten créixer més fàcilment.

D'altra banda, en el moment en què estem, la no exposició al virus és el gran avantatge per excel·lència i el motiu de virar cap al món en línia.

Però han sorgit altres avantatges meravellosos: tinc alumnes a Suïssa, Califòrnia, Madrid, Osca, Canàries, València, Buenos Aires i diferents parts de Catalunya. Per mi això abans semblava impossible! El fet que el meu negoci s'hagi tornat internacional i poder crear comunitat amb tantes persones diverses s'alinea totalment amb els meus valors i em fa sentir encara més realitzada que abans. Els alumnes de la meva escola física que s'han quedat a les classes en línia, també destaquen l'estalvi de temps i diners que els suposa no haver de desplaçar-se fins a la meva escola.
Un altre avantatge és l'escalabilitat. Abans el meu negoci era escalable fins a cert punt, és a dir, podia atendre tants alumnes com cabessin a l'escola (un local de 50 m²). Ara això és diferent: el marge d'escalabilitat és tan gran que per això he pogut crear la meva nova escola en línia a Patreon a un preu tan assequible, que abans (amb el meu negoci físic) hauria estat totalment utòpic.

Finalment, i és l'avantatge més sexy de totes: puc portar el meu negoci a tot arreu. Aquest estiu he pogut treballar fins i tot des de casa d'uns familiars que viuen a la platja... per mi, que encara tinc molta mentalitat de negoci físic, em sembla una bogeria poder fer una cosa així! Visc lluny dels meus amics i els meus familiars i poder moure el meu negoci amb mi per passar més temps amb ells és una cosa importantíssima, és genial i és una cosa que, després de tot, em permeto gaudir.

Parla'ns una mica dels desavantatges d'aquesta digitalització, i també si el teu perfil d'alumnes ha canviat

Els desavantatges són, en el meu cas, haver-me d'acomiadar d'una gran cartera de clients que estaven acostumats a venir a l'escola presencialment, ja que molts venien no només per aprendre a cantar sinó per fer amistat, reunir-se i en definitiva socialitzar dins i fora de l'escola. Els clients que tenen la mentalitat de socialitzar de manera presencial han passat a altres escoles que han decidit mantenir-se obertes. Però un cop he trobat un altre tipus d'alumne i he vist que es pot trobar arreu del món, la vida m'ha obert una finestra molt més gran de la que tenia, i em sento molt agraïda per això.

Quines són les dificultats més grans? Has trobat cap mètode per sortejar-les?

Justament la dificultat més gran ha estat el mateix «reseteig» del meu negoci: doncs virar al món en línia significa un nou branding, una nova estratègia, noves campanyes publicitàries en formats oposats als quals solia utilitzar... En definitiva, una nova mentalitat, i haver de fer tot això a temps rècord per poder continuar vivint del meu negoci.

Facebook Ads, muntar el meu membres en una meravellosa plataforma predissenyada per a creadors (Patreon) amb tots els processos de protecció de dades, passarel·la de pagaments, etc, automatitzats per la plataforma, han estat la manera de poder accelerar el procés de creixement del meu negoci en línia. Això i comptar amb professionals del sector de negocis digitals per disposar de consell han estat claus per poder adaptar el meu negoci a temps rècord (encara en procés!). Crec que la clau per esquivar qualsevol adversitat és aprendre i implementar coses noves.

Quan aquesta situació canviï, t'agradaria tornar al model abans? Veus viable un model híbrid?

Quina bona pregunta! Ho he pensat molt i quan això millori m'agradaria fer un model híbrid, però 90% en línia i 10% presencial, és a dir: fer tallers presencials de forma puntual, però mantenir el digital com a part fonamental del meu negoci.

En primer lloc, per la meva escola en línia a Patreon: el fet que sigui en línia em permet arribar exponencialment molt més lluny, a més persones, crear una comunitat infinitament més gran i també oferir un preu assequible: tot això s'alinea amb els valors del meu negoci a la perfecció.
A més, en ser artista, necessito moure'm i tenir llibertat de moviment i d'horaris, i el format en línia em dona infinita llibertat en aquests aspectes.

No entra als meus plans tornar a obrir un local, ja que després de tota aquesta aventura i després de tot el drama que ha suposat, m'he adonat que el meu negoci no són quatre parets: el meu negoci soc jo, la meva filosofia quant a l'ensenyament de la tècnica vocal, la meva creativitat com a artista i professora i òbviament els meus alumnes. A més, m'ha costat admetre-ho, però reconec que el local m'esclavitzava i la poca escalabilitat que tenia em feia haver de passar moltíssimes hores allà. Hauria trigat molt més a créixer del que estic creixent ara.

Però sí que em divertia moltíssim fer classes presencials i és una cosa que voldria mantenir de forma puntual, per exemple fent tallers en algun espai de co-working preparat per fer-ho (hi ha moltíssimes opcions avui dia).
Crec que en aquesta època ja és clau obrir la ment a compartir, demanar ajuda, deixar-se ajudar i deixar de "posseir" per començar a "ser". No és fàcil, però estic segura que guanyarem en obertura mental, en llibertat i aprendrem a fluir molt més.

Moltíssimes gràcies a Atenea per compartir la teva experiència emprenent digitalment amb nosaltres. Per a totes les persones que puguin estar interessades a conèixer el vostre projecte, us facilitem l'enllaç a l'escola en línia d'Atenea Carter.